Heta tips för att skapa Internet webb-sidor


Tips

Denna beskrivning innehåller en massa tips när man skapar en webb-sida på Internet World Wide Web.

Vi har delat upp detta i 4 avsnitt. Tips som hjälper dig att inte bara skriva sidorna, men som också täcker vad man gör innan och efter.

  1. Innan man börjar skapa sidorna
  2. När man skriver en sida
  3. Efter man har skapat en sida
  4. Efter man har skapat alla sidorna
  5. Dokument värda att läsa på Internet (på engelska)

Innan man börjar skapa sidorna

TIPS 1 - Bestämmer var Ni ska lägga upp era sidor

Ett av de första valen man måste göra när man skapar html dokument är var dom ska läggas. Man har egentligen tre val; på en disk-server, på en egen webb-server eller på ett webb-hotell.

Att lägga dom på en disk har en stor fördel; du kan börja på en gång. Finns disken på en nätverk-server kommer alla användare i nätverket åt dina sidor. För att göra detta används "file:" i URL:n istället för "http:". Ett exempel är "file:C:\WEBSERV\htmldoc4.htm". De största nackdelarna med detta är att ingen utifrån ditt lokala nätverk kan komma åt webb-sidorna, och att tillgång till CGI-program och dynamisk uppdatering finns inte.

Ett webb-hotell är en utomstående firma som hyr ut plats på sin webb-server. Fördelen är att man inte behöver köpa hårdvara eller webb-server program, inte behöver skaffa en egen fast internet-förbindelse, och att man slipper underhåll av servern. Finns också många sajter när man kan lägga upp sina webb-sidor gratis, den mest känt är nog www.geocities.com, men det finns mång i sverige också.

Fördelen med att ha egen webb-server är att man har kontroll över allt, och att implementering av CGI program blir enklare. En egen server är nästan ett krav för databas-koppling (t.ex. att koppla webb-server på en NT till Microsofts SQL Server).

TIPS 2 - Skaffa eget domännamn

Det är nästan ett krav att skaffa en egen domän. Det borde heta företag.se. Sedan döper man webb-servern till www.företag.se. Skulle jag vilja hitta ett svenskt företag, skulle jag prova först med http://www.företag.se.

För att få en http://www.företag.se URL att fungera måste man ha en egen IP adress. Man måste ha antingen en egen server eller en virtuell server på ett webb-hotell. Det räcker inte att bara få plats (en katalog) på ett webb-hotell.

Utan domännamn, får man oftast en knölig adress till en katalog på ett webb-hotell, t.ex. http://www.någonting.se/företag

Information om hur man skaffar ett eget domännamn finns på NIC-se.

En enklare gratis adress, utan att ha kostnaden för en domännamn, kan man skaffa via http://www.v3.com. T.ex http://surf.to/camilla eller http://welcome.to/karlsson

TIPS 3 - Skaffa verktyg för att hjälpa till att lägga upp sina sidor

Det enda verktyg som man verkligen behöver är en vanlig text editor; typ NOTEPAD som redan finns i Windows eller WORDPAD i Windows95.

Ett verktyg som gör livet mycket enklare är en html editor. Detta är som en text editor med extra funktionsknappar för att lägga in html kommandon. T.ex när man skapar en nivå-två rubrik, klickar man endast på H2 knappen, och får både <H2> och </H2> och kursorn placeras där emellan. Tre populära och prisvärda html editors är HomeSite från Allaire, HotMetal från SoftQuad och HotDog från Sausage. Vi använder HomeSite.

Det finns också produkter från både Microsoft och Netscape för att underlätta skapandet av webb-sidor. Microsoft har sitt Front Page och Netscape sitt Composer verktyg. Det största problemet med dessa är att Front Page stöder ej alla Netscape-egna tillägg och Netscape stöder ej alla Microsoft-egna tillägg. Kanske kommer detta att förändras i sinom tid.

Vissa editors säger sig vara WYSIWYG (What You See Is What You Get). Sådana måste man vara försiktig med, därför att ett visst html dokument ser annorlunda ut beroende på vilken webb-läsare man använder sig av (dvs What You See Isn't What You Get).

Man kommer inte särskilt långt i webb-design utan grafik. Ett program som kan skapa och jobba med bilder i GIF och JPEG format behövs. Tre populära verktyg för att jobba med bilder är Corel PhotoPaint, Adobe PhotoShop och LView Pro.


När man skriver en sida

TIPS 1 - En sida får inte vara mer än 30 sekunder stor

Om en sida tar för lång tid att laddas, tappar användarna intresse. Till skillnad ifrån trycksaker behövs bara ett musklick för att hoppa till ett helt annat ämne. Just hur lång tid är en användare villig att vänta? Max 60 sekunder men i genomsnitt 30 sekunder.

Begränsa storleken av webb-sidan med bilder till 30-60KBytes. Med ett 14,4Kbps modem är topphastigheten cirka 2KByte per sekund. Men med internets trafikstockning och "växtvärk" är topphastigheten ofta orealistisk; cirka 1KByte per sekund är mer troligt.

En fälla är att designa för de högre hastigheterna av ett företags koppling. Man glömmer att denna bandbredd delas av många användare och att företaget förmodligen har en brandvägg som förhalar.

Begränsa filernas storlek, och därmed dras överföringstiden ner. I regel är detta inget problem för text - det som tar bandbredden är grafiken. För att göra bilder mindre, och därför snabbare läs fortsättningskursen: Färre färger ger snabbare bilder

Det är långt ifrån alla som har bredband eller kabeltv uppkoppling till Internet.

TIPS 2 - Använd storleksattributerna på alla bilder

När HEIGHT= och WIDTH= attributerna används på bilder, kommer de flesta webb-läsare att reservera plats för dem på bildskärmen och forsätta visa texten. När texten är klar, laddas bilderna.

Då kan användaren börja med att läsa texten på en gång, och därmed uppfattas laddningstiden som kortare. För att göra detta läs sidan: Bilder - IMG-kommandot

TIPS 3 - Använd alternativ text på alla bilder

Undersökningar visar att cirka en fjärdedel av alla webb-användare kör med bild-laddningen av eller avbryter laddningen innan alla bilder har visats. På många webb-läsare visas ALT= attributen istället för icke-laddat-bild ikonen. Här gäller det att använda en meningsfull text. På firmans logo, skulle man hellre ha firmans namn än ordet logo.

TIPS 4 - Visa det vikigaste innehållet i de första 600 punkterna.

Det flesta webb-sidor kräver användning av scroll-baren. Det är inte alltid bra.

Nybörjare är vana med papper, då papperet tar slut tar också sidan slut. Detta gäller inte för webb-sidorna, då sidan kan forsätta efter bildskärmens slut. Men detta förstår inte nybörjare, de använder helt enkelt inte scroll-baren.

Vana användare har inte samma problem med scroll-baren. Men om den visuella informationen ej får deras uppmärksamhet, är chansen liten att dom scrollar vidare.

En logo är viktigt, men att fylla en stor del av bildskärmen är slöseri. Kanske kan den flyttas åt sidan med hjälp av ALIGN attributen. För att göra detta läs sidan: Bilder - IMG-kommandot

TIPS 5 - Låt kunderna nå er via webb-servern.

Kom ihåg att weben är inte bara ett sätt för dig att presentera information till kunden, utan också ett sätt för kunden att nå dig. Använd formulär och mailto: för att göra detta.

Titta på epost.html, detta är ett formulär för att samla informationen ifrån kunden. Med hjälp av CGI-programmet (cgimail.exe) vidarebefodras innehållet till en post-låda (april@april.se) tillhörande marknadsavdelningen.

TIPS 6 - Undvik tekniska finesser om de inte tillför något väsentligt

Använd inte teknik för teknikens skull!


Efter man har skapat en sida

TIPS 1 - Kolla sidan med olika webb-läsare

Kolla din sida inte bara med den senaste Netscape och Internet Explorer. Kolla också med Opera och äldre versioner av Netscape och Internet Explorer. Försök med en webb-läsare som körs på Macintosh och Linux/UNIX (X-Windows).

TIPS 2 - Kolla sidan på en VGA bildskärm

Långt ifrån alla besökare kommer att ha 1280x1024 punkters upplösning och 16 miljoner färger. Den vanligast kommer nog att vara 800x600 med 256 färger. Det finns ett antal användare kvar som bara har VGA skärmar. Kolla att din webb-sida ser bra ut på bildskärm med olika punkters upplösning och olika antal färger.


Efter man har skapat alla sidorna

TIPS 1 - Glöm inte bort att marknadsföra din webb-server.

Viktigaste är att anmäla webb-adressen till både internet-katalogerna och sök-verktygen. De fyra viktigaste som man måste anmäla sig till är SUNET, .se, wwlink, AltaVista, och Yahoo. Det finns även en tjänst som heter Submit It! som vidarebefordrar din webb-servers URL till över 15 andra internet-kataloger. Glöm inte bort att kolla om det finns några bransch-specifika kataloger som t.ex. "Hotels and Travel on the Net".

Skriv din webb-adress överallt: på visitkort, marknadsbrev, annonser och så vidare.

TIPS 2 - Tidskrävande att underhålla webb-sidorna.

Underskatta inte den tid det tar att sköta webb-sidorna. Ett företag måste planera för och avsätta tid för att uppdatera webb-sidorna.

TIPS 3 - Ta bort föråldrade sidor.

Det är bättre att ta bort (om bara tillfälligt) en sida med föråldrad information än att lämna kvar den.


Dokument värda att läsa på Internet på engelska

Netscape DevEdge Online - Documentation - HTML Tag Reference

Miscrsoft Developer Network (MSDN) OnLine Web Worlshop - HTML, DHTML & CSS

W3C HTML 3.2 Specification

W3C HTML 4 Specification


Uppdaterad 19:e november 2000