Choose your language
Back to startpage






WHITE PAPER

Fusion95 - en fusion mellan Windows och UNIX 

  1. Fusion95 - Windows och UNIX blir ett
  2. Upprinnelsen
  3. Fusion95 - vad, för vem och varför
  4. Bitarna faller på plats
  5. Fusion95 - servrar framför allt
  6. Men Fusion95 innehåller mer
  7. Administratörens 'bibel'
  8. Hur man kommer igång
  9. Fusion95 - UNIX Plattformar
  10. April system design med referenser

 

Fusion95 - Windows och UNIX blir ett...

Från isolerade öar till kommunikation med alla världens hörn via flyg, motorvägar, telefon, television och Internet - på mindre än ett sekel.

Hur är denna utveckling möjlig?

Det ena nyckelordet tycks vara kommunikationsteknik - det andra samarbetsförmåga. För vad hjälper det med all telefonteknik i världen om man ringer någon och denne någon 'talar rena grekiskan' eller slänger på luren.

För att lyckas med uppgiften att överbrygga avstånd, kulturskillnader, språkbarriärer etc. måste man ofta finna 'den felande länken' - som kan bryta isoleringen.

Ett utmärkt exempel på en funnen 'felande länk' är Internet - som både baserar sig på teknik och samarbete.

Ett annat exempel är Fusion95 som också har både kommunikationstekniken och samarbetsförmågan.

Med Fusion95 blir UNIX-system en fullvärdig partner med Windows PC-nätverk. Som goda samarbetspartners delar de på allt - servrar skrivare, program, filer etc.

Fusion95 är en ren programvara som 'knyter ihop' PC- och UNIX-resurser utan att det krävs några som helst ändringar i de befintliga nätverken.

Fusion95 innehåller också en intelligent terminalemulator för Windows - 'AniTa'. AniTa 'gör om' textbaserade applikationer med svartvita skärmbilder så att de får en fullvärdig Windowsdesign.

Några exempel: 

1. Ett företag har en kraftfull UNIX-server och Windows-arbetsplatser. Servern har hög kapacitet och  en mängd lagrad information som PC-användarna behöver komma åt. Med Fusion95 blir UNIX-servern också en Windows-server och kataloger och filer kan nås via Windows Filhanterare/Utforskare, som användarna är vana vid. Behovet av ny hårdvara och backuptagning är därmed löst och ingen behöver oroa sig om användarna glömmer att ta en säkerhetskopia. 

2. Ett företag har dyra och avancerade skrivare anslutna till sin UNIX-server. Dessa skulle PC-användarna behöva utnyttja. Fusion95 ger denna möjlighet. Samtidigt kan UNIX-applikationer använda PC-skrivare som om de vore UNIX-skrivare. Med Fusion95 behövs ingen extra skrivarkapacitet och falerar någon skrivare i nätet kan någon annan användas - oavsett till vilket system den är ansluten.

3. Ett företag har en mängd UNIX-applikationer, exempelvis löne-, order- och produktions-system. Dessa genererar en mängd information som ligger i UNIX-systemet. PC-användarna behöver denna information för att bearbeta den i sina Windows-applikationer. Med Fusion95 kan en PC-användare exempelvis bearbeta statistik från UNIX-systemet via Excel och presentera den i överskådliga diagram.     

Sammanfattningsvis -  Fusion95 med AniTa erbjuder en modern miljö som framtidssäkrar de system man har, skyddar de investeringar man gjort och ger användarna ett  enhetligt och standardiserat arbetssätt - nämligen Windows.

'Den felande länken'

Fusion95 har utvecklats kontinuerligt sedan början av 90-talet och har idag hundratusentals nöjda användare världen över.
Till sidans topp

Upprinnelsen...

I databranschens barndom är datorer förbehållna ett fåtal. Kostnader och utrymmeskrav gör att bara de större företagen har möjlighet att datorisera. Tekniskt sett är det dock ett stort framsteg. Stordatorer gäller och utveckligen runt dessa följer i stort sett samma koncept under en 15-årsperiod.

I mitten av 70-talet börjar man bli varse att en betydande ekonomisk potential 'ligger gömd' i databranschen - och då tar utvecklingen rejäl fart. Mindre företag kan nu investera i minidatorer och administrativa system - till en rimlig kostnad. Nya aktörer kommer in på marknaden både på hårdvaru- och mjukvarusidan. Utvecklingskurvan stiger allt brantare uppåt och gör så än idag.

På mjukvarusidan vill varje utvecklare dra nytta av de senaste rönen och göra sin produkt så modern som möjligt. Resultatet blir nya produkter som inte alltid är kompatibla med varandra. Ovanpå detta kommer en vilja från leverantörerna att göra sina produkter så unika att kunden blir bunden till sin leverantör. Detta är ingenting märkligt. Vilket företag strävar inte efter att komma ut på marknaden med en egen unik produkt av senaste teknik - så bra att ingen konkurrent har en chans att 'bryta sig in'? Däri ligger ju själva dynamiken...

Detta gagnar naturligtvis inte alltid köparna. Därför börjar man bygga upp organisationer för att skapa standarder så att produkter från olika leverantörer ska kunna samverka med varandra och göra köparna leverantörsoberoende över tiden. Detta har också lyckats i många fall.

Ett bra exempel är UNIX - ett annat är PC-nät. Inom respektive produktområde drivs standardiseringen långt. Produkterna sprids också - kanske just därför - över hela världen i en omfattning som ingen kunnat förutspå. Men det finns ett problem - UNIX och PC-nätverk står på varsin teknisk plattform eftersom de är utvecklade under olika tidsepoker, för olika ändamål och målgrupper. De är inte helt förenliga som det verkar. Men bara som det verkar....Det är här Fusion95 kommer in i bilden.

'Den efterlängtade pusselbiten'

Fusion95 länkar ihop UNIX- och PC-världen till två fullvärdiga partners som delar på alla nätverksresurser. Fusion95 ser till att två tekniska plattformar blir en.

Varför bygga ut dina UNIX-servrar och skrivare? Kapaciteten kanske finns slumrande i PC-nätverket. Varför bygga ut dina PC-resurser om UNIX-systemet har kapacitet över? Med andra ord - dela resurserna och utnyttja dem optimalt.


Till sidans topp

Fusion95 - vad, för vem och varför...

Vad är då Fusion95?

Fusion95 - för vem?

Varför Fusion95?

Till sidans topp

Bitarna faller på plats...

Fusion95 är ett applikationsprogram uppbyggt av bl.a. följande delar:

F95 SERVER - delar ut de skivminnen och skrivare i nätet som varje användare har behörighet till. Startar och håller igång en process för varje aktiv nät-användare.

F95 ADMIN - är ett administrationsverktyg i Windows som förenklar för administratören att bl.a. lägga till och ta bort skivminnen, skrivare och användare i nätet.

F95 BROWSER - informerar om de resurser Fusion95 har och uppdaterar nätets karta / trädstruktur som alltid måste vara aktuell. Kartan visas när användare/administratörer använder Utforskaren eller F95admin.

F95 PRINT CLIENT - hanterar och administrerar alla delade PC-skrivare i nätet och ser till att användarens utskriftsbegäran hamnar på rätt skrivare.

F95 GENERAL - hanterar åtkomst till nätets resurser via Logon-server, annonsering av nodnamn och konfigureringsinformation (fil.ini) som Fusion95 behöver.

  Fusion95's organistion

  Till sidans topp

Fusion95's tekniska miljö

Till sidans topp

Fusion95 - servrar framför allt...

Fil-server

Med Fusion95 fungerar UNIX-datorn som en ren PC filserver med hög kapacitet. DOS-, Windows- eller OS/2- applikationer kan lagras på och hanteras inom UNIX-systemet. En UNIX-applikation och en DOS-/Windows-applikation kan nå och bearbeta samma information (filer). Exempelvis kan en statistikfil skapad i UNIX nås från Excel, där man sen kan göra om den till ett överskådligt statistikdiagram.

Användaren kan komma åt alla sina kataloger, program och filer - som ligger på UNIX-maskinen - via sin vanliga filhanterare/utforskare i Windows. Det innebär att man kan hantera all sin information i nätverket på ett och samma sätt via sina Windowsverktyg - oavsett om denna info finns i Windows- eller i UNIX-miljön.

Servern stödjer Windows-funktioner såsom långa filnamn, olika säkerhetnivåer ('Shared'/ 'User' /'Unix') och 64KB blockstorlek.

Säkerhetsnivån 'Share level' kräver endast lösenord och är enklast att administrera. Om du vill ha en större säkerhet bör du välja 'User level' som kräver både användarnamn och lösenord. Till din hjälp har du då administratörsprogrammet F95ADMIN och dess användardatabas som förenklar hanteringen av nätets användare.

Servern är kompatibel med Microsofts Common Internet File System (CIFS) standard. Denna standard används bl.a. av NT-server.
Till sidans topp

Skrivar-server

Med Fusion95 kan alla användare av UNIX-applikationer skicka sina utskrifter till valfri PC-skrivare. Omvänt kan PC-användare göra sina utskrifter på vilken UNIX-skrivare som helst. Med andra ord - alla användare har åtkomst till alla befintliga skrivare oavsett om skrivarna är anslutna till ett UNIX- eller PC-system.

Man kan enkelt konfigurera de skrivare som ska vara gemensamma resurser i nätet. Detta görs antingen från en UNIX-terminal eller från en Windows-PC. Så fort konfigureringen är avslutad kan PC-användarna i nätverket nå dessa skrivare.

PC-användare som har en lokal skrivare ansluten - men som man vill ska vara gemensam - måste acceptera att den får delas med andra. Acceptansen görs i Windows Filhanterare/Utforskare.
Till sidans topp

Logon-server

Som PC-användare måste man alltid ange namn och lösenord för att nå sin lokala dator. Med Fusion95 kan man  förenkla användarnas åtkomst till det samlade nätverket. Det görs genom att skapa en automatisk startrutin (skript) för alla användare/PC-arbetsplatser inom en domän som använder Windows for Workgroups, Windows95 och/eller Windows98.

Användarna har därefter tillgång till nätverket och behöriga resurser. Dessutom kan användarna 'logga på' från vilken PC som helst i nätverket och ändå nå sina vanliga resurser.

Via Fusion95's Logon-server får man en enklare administration och en bättre behörighetskontroll av sitt PC-nätverk än vad som normalt erbjuds.

Om du har NT i ditt nätverk bör du använda NT's domän kontroll. Till sidans topp


Men Fusion95 innehåller mer...

Terminalemulator för Windows - AniTa

AniTa är till för den som har textbaserade applikationer med svartvita bildskärmsmenyer och som vill att dessa ska moderniseras till fullvärdig Windowsdesign - utan att man rör den ursprungliga programvaran.

Med AniTa kan man själv bygga upp sina nya skärmbilder. För att underlätta det arbetet har AniTa en mängd förkonfigurerade inställningar - uppbyggda enligt Windows standard. Här kan man förse sina svartvita textmenyer med färg, textfälten med grafik och funktionstangenterna med 3D-boxar och bilder - klickbara med musen. Användarna kan därefter arbeta i en fullvärdig Windowsmiljö där han/hon sannolikt 'känner sig hemma'.

Fusion95 med AniTa ger PC-användaren möjlighet att direkt nå sin UNIX-dator - så fort den anslutits till PC-nätet - och köra sina UNIX-applikationer i ett eller flera AniTa-fönster.

 Före AniTa ...

 ... och efter

I White paper, "AniTa - Windows för textbaserade applikationer" finns en utförlig beskrivning av AniTa och alla 'hennes' funktioner och finesser. Du finner det på vår hemsida. http://www.april.se/anita_wp.asp/

Till sidans topp

Administratörens bibel'...

F95ADMIN

F95ADMIN är ett grafiskt, Windowsbaserat administratörsverktyg som hjälper den ansvarige att dela ut rätt nätverksresurser till rätt användare och förenkla Fusion95's nätverksadministration. 

Administratören kan - från sin Windowsarbetsplats - titta på, lägga till, ändra eller ta bort skivminnen och skrivare som är delade resurser.

F95ADMIN kan också användas för att se, göra tillägg, förändringar och borttag av användare i Fusion95's användardatabas. Man kan dessutom begränsa användarnas åtkomst till olika nätresurser och kräva speciella lösenord för att få tillgång till vissa resurser.

F95ADMIN kräver att man använder Fusion95 version 4 eller senare.

Trädstruktur över servrar och skrivare

När du startar F95ADMIN eller använder 'Search' i knappraden kommer alla Fusion95's noder att visas i en trädstruktur. Trädet kan expanderas och visar då delade skivminnen, delade skrivare eller användare i nätet. Ikonerna i trädet ger dej viss statusinformation om noderna etc. Exempelvis när du tittar i ditt träd och upptäcker en nod-ikon som har ett rött lås så betyder det att du inte har några administrativa rättigheter till denna. Du kan bara se noden och dess resurser, använda dem men inte göra några förändringar.

Om du markerat en nod i trädet och från knappraden väljer 'Properties' kommer information om denna nod att visas, exempelvis namn, domän, plattform och säkerhetsnivå (Share/User/Unix). När du vill addera ett nytt gemensamt/delat skivminne till en nod väljer du 'New Disk' och får då bl.a. ange dess namn, path, åtkomstmöjligheter (read/write...) och lösenord. Du bör också markera fillåsning, som kommer att aktiveras då en fil öppnas på ett delat skivminne. Fillåsning fungerar från både UNIX- och PC-sidan.

Att lägga till en ny skrivare 'New Printer' i nätet går till på liknande sätt.

Använd knappradens 'Settings' för att kunna se eller ändra F95ADMINs konfiguration.

Trädstruktur över användarbasen

F95ADMIN visar grafiskt alla användare som finns på Fusion95-servern. Servern måste dock vara konfigurerad för säkerhetsnivå 'User Level'. Användarnamnen som visas i trädstrukturen har två olika typer av ikoner. Vanliga användare symboliseras med en 'vanlig gubbe'. Användare med administratörsrättigheter har symbolen 'gubbe med portfölj'.

När det ska läggas in en ny användare i nätet väljer du 'New User' från knappraden. I dialogfönstret anger du sedan användarens namn och lösenord (samma som vid PC-login), typ av användare och eventuellt namn för UNIX-login - i det fall användaren ska ha ett annat namn för sin UNIX-login än det han/hon har i sin PC-login. 

Till sidans topp

Passthrough Authentication  (vidarebefodrad identitetskontroll/verifiering)

Om du har NT / W2000 Domain Controller i ditt nätverk då bör du använda verktyget 'Passthrough Authentication'.

Fördelen är att du endast behöver administrera användarnamn och lösenord på ett ställe - nämligen i Domain Controllern.

När en användare vill ha åtkomst till Fusion95-servern kommer servern att skicka användarnamn och lösenord vidare till NT Domain Controll för verifiering av användarens identitet.

En lyckad verifiering beviljar användaren åtkomst till sina resurser på Fusion95-servern - om hans användarnamn existerar på servern.

Om hans användarnamn inte existerar på Fusion95-servern - men namnet 'default' finns i användar-databasen - kommer han att få åtkomst till de förutbestämda resurser, som man tillåter för 'default'-användare.

Till sidans topp

Triggers

Ett datanätverk utgör en mycket dynamisk och händelserik miljö med svårighet att - i alla dess delar - ha kontroll. Fusion95's fil- och skrivarservrar har därför en specialfunktion - 'Triggers'. Det är en avancerad teknik som ger UNIX-applikationer möjlighet att upptäcka, filtrera och ändra serverns agerande när en användare försöker komma åt skivminnen och filer.

Denna funktion ger administratören möjlighet att ange de åtgärder som ska vidtas om en viss händelse inträffar. Olika åtgärder - 'triggerkommandon' - kan anges för varje händelse.

Ett exempel på en  händelse kan vara varje gång som en användare öppnar en speciell fil. Åtgärden - dvs.'triggerkommandot' - kan vara att servern ska 'logga' att användaren har öppnat filen - en ren kontrollåtgärd. Dessutom kan servern skicka ett felmeddelande, exempelvis "Access denied", om användaren försöker ändra något i nämnda fil utan att ha dessa rättigheter.

Till sidans topp

Utilities

Utilities är precis som F95ADMIN ett administrativt verktyg i Fusion95. Utilities används och styrs via en textbaserad meny i UNIX. Alla funktioner som finns i F95ADMIN finns också i Utilities.

Exempel på några användbara funktioner i Utilities är:

- PC-config - Hanterar konfigurering av Fusion95's användare och delade resurser.

- TCP/IP / NetBIOS - Visar statusinformation på kommunikationsprotokolls-nivå.

- Fusion95 State - Kan starta och stoppa Fusion95 och visa dess aktiva moduler.

- License codes - Hanterar Fusion95's licenskoder. 

Starta Utility-menyn via kommandot: /usr/fusion95/fusion95 

Till sidans topp


Hur man kommer igång...

Installation av Fusion95 kan göras från April System Designs hemsida. Om du har Fusion95 på CD kan du antingen installera den från din UNIX-maskin eller från din Windows-PC. Innan du startar, förvissa dej om att TCP/IP och Telnet är installerat och fungerar.

Installerar du från CD under UNIX måste du ha åtkomsträttighet till 'root'-katalogen. Du ska nu skapa ett directory för din CD och montera den. Därefter ändrar du directory till Fusion95 på din CD-ROM. Kör kommandot ./install  och ange UNIX-plattform. Därefter kommer Fusion95-programvaran att installeras på din UNIX-dator.

Fusion95-installationsskript är den sista och avslutande delen av installationen. I detta steg ska du ange nätverkets nodnamn för din Fusion95-maskin och vilken workgroup/domän som din Fusion95-server ska tillhöra. Din licenskod ska också anges. Om du inte har någon licens kan du ändå använda Fusion95 under en utvärderingsperiod på 30 dagar. Avslutningsvis kopieras nu systemet till / usr / fusion95 och du kan starta Fusion95 omgående - om du så önskar.

Dokumentation och assistans i form av teknisk handhavandebeskrivning hittar du i manualen 'Fusion95'. Här finner du såväl en innehållsförteckning - över alla Fusion95s funktioner - som detaljerade beskrivningar.

Utöver detta finns 'hjälpknappar' att tillgå i vissa arbetsmoment, exempelvis när du använder F95ADMIN.

Information om versioner, nyheter etc.gällande Fusion95 får du på Aprils hemsida. Har du frågor eller problem når du oss via e-post, fax och /eller telefon.

Till sidans topp

Fusion95 - UNIX Plattformar...

AIX. Inkluderar IBM, Bull & Motorola
Generic, Intel-baserad, SystemV Release 4. Inkluderar SCO UnixWare 2 & 7, SUN Solaris, DG/UX & ICL.
SCO UNIX (Open Server 5 och 3.2.4)
Compaq / Digital UNIX för Alpha
SUN SPARC Solaris
HP9000, HP-UX
Linux för Intel-baserade system. Inkluderar RedHat, SuSE, Caldera, Mandrake etc.
Compaq / Tandem Himalaya NonStop Server

 Se ftp.asp för senaste uppdaterad lista över plattformar.

Till sidans topp

April system design med referenser...

Aprils huvudinriktning är att utveckla globala programvarulösningar för nätverk.

Aprils bakgrund - sedan bildandet 1989 - är design av avancerade hjälpmedel - byggda på marknadsstandard - som förenklar kommunikation och dialog mellan olika tekniska plattformar. Exempel på sådana produkter är Fusion95, som 'knyter ihop' PC-nät med UNIX eller AniTa, som ger textbaserade applikationer en Windowsdesign.

Aprils fokus ligger fortfarande, idag, på avancerade nätverksprodukter för såväl LAN som WAN inklusive Internet. Ett exempel på detta är DynaPass - ett behörighets-system för nätverk baserat på data och telefoni.

April har utveckling, produktion och försäljning i såväl Stockholm, Sverige, som Irvine, Kalifornien. Återförsäljare och kunder finns världen runt. April har ett tjugotal medarbetare, varav de flesta är kommunikationsspecialister.

Fusion95 och AniTa är idag spridda till hundratusentals användare i ett 60-tal länder.

En tidig version av Fusion95 deltog i ett test av 'UNIX för PC', som gjordes av teknikmagasinet 'Nätverk och kommunikation'. Testresultatet blev att Fusion var mest flexibelt och överlägset prestandamässigt. 

I den amerikanska TV-programserien - 'Technology Today'- uttalar sig Brian Javeline, Executive Vice President i företaget ACT, på följande sätt om AniTa: "Utilizing April terminal emulation software ACT was able to convert hundreds of programs in two business days thus reducing cost. ACT was also able to provide our newest customers - as well as existing clients - with a user-friendly graphical environment that is much cheeper than those there are available on the marketplace today". Programmet kommer att sändas under våren 2000.

Bland Aprils kunder och återförsäljare i Sverige kan nämnas Volvo, Ericsson, EDS, Åhléns, IBM, Enator, OKQ8 och WM-data. Exempel på återförsäljare och kunder utanför Sverige är Nortel Networks, Abacus Systems, ACT och Compaq i USA, AID Computer i Frankrike, APT i Holland, CMS i England, Weber Informatik i Schweiz, S.I.G. i Uruguay and NETLAN i Brasilien.

Till sidans topp

 

© Copyright 2001 Developed by April System Design webmaster@april.se